hemmets älskade höjdare och vabb-vardags-lyx

Förutom de älskade som finns i det! Hemmets höjdare är vår "nygjorda" hall som skapar stor vardagslycka. Ett antal kvadratmeter större än vår tidigare kur, ljus och genomtänkt (perfekt sa jag inte ;)). Jag tycker så mycket om den och gläds lite var dag över att vi får plats! 
Idag har jag spenderat hela dagen inomhus tillsammans med mer eller mindre sjuka familjemedlemmar. Vabb för största skruttens skull. Mysbyxor och mycket soffhäng men även vabblyx i form av fruktsallad med lättvispad grädde. Enkelt och mumsigt. 
Äntligen lite Kalle Blomqvist igen som avslutning på kvällen med gossarna!  Mitt mellanskrutt ville sen ha mamma bredvid sig en stund. Och jag tog mig tid att låta honom somna så. Passade på att insupa både honom och tapeten han har i sitt rum (som fondvägg) Jag tycker fortfarande att den är helt underbar! Hoppas att han inte växer ifrån den riktigt än - tänker inte påtala något alternativ. Kanske kan lillskruttan flytta in sen? Hon älskar att leta bland de fina detaljerna, päronträden hittade vi senast!


I vårt hem kan man välja plats efter känslomässigt behov. Vill man förfäras går det fint i både kök, tvättstuga och badrum. Mer av fridfullhet uppnås i sovrum, vardagsrum och hall. Man kan ju inte få allt på en gång eller på sju-åtta år sisådär. Ändå kan jag lätt säga att jag älskar vårt lilla trånga kalla hus på "slätta"!

mellanrummets nöjeLaddar inför morgondagen med Werthers original, tågskump och intressant läsning! Spenderar morgondagen på kurs med Kurt. Hoppas komma tillbaka till kommunen med uträtade frågetecken och inte alltför mycket ångest över året som gått. Oavsett lässällskap är det en stor lyx att kunna läsa helt ostört, befinna sig i det mellanrum jag älskar så mycket. Resandets rum.vårtecken i vintertidFörsta vårtecknet! Eller? Det är lätt att lura sig i januari. Varenda matbutik fylls av tulpaner och dagarna blir snabbt längre och ljusare. Bara snön och kylan som möjligtvis skvallrar om en annan årstid. Jag längtar egentligen inte efter vår riktigt ännu. Vill åka både på längden och tvären och utför först. Njuta av kyla och skridskor på lånad damm - vinterutflykter! Nu är lillskruttans förkylning passé så kanske kan helgen infria några förväntningar. Tulpanerna då? De varslar om ljusare tider, nytt år och om att modern inte kunde motstå!

Selektivt seende förälder eller underbara barn och lika gudomliga föräldrar? En lagom dos självgodhet en måndagkväll


Livet känns meningsfullt. Våra barn växer och utvecklas och det är så förbaskat underbart. Tack i stora lass! 

Det känns enormt viktigt att lägga tiden på rätt saker i livet. Därför jobbar vi så mycket. Skämt åsido. Visst, vi jobbar lite för mycket nu och samvetet är verkligen inte alltid gott... Men den tiden som finns utöver den som spenderas på arbetet prioriterar vi främst utifrån att barnen ska ha en bra och balanserad tillvaro. Läxor får ta tid men på bestämda dagar. Idrott får också ta tid men det ska finnas tid för återhämtning. Familjemys får ta tid. God mat och prat och tända ljus men för lite tid till sällskapsspel (enligt modern). 

Högläsningen är också på plus, just nu Kalle Blomkvist och Rasmus. Trots det ovana språket älskar pojkarna den och jag tror att det är precis lika mycket att vi samtidigt kryper i pyjamasar och sitter under goa täcken i dubbelsängen som gör det till en älskad stund. Stunden sker absolut inte varje dag men tillräckligt ofta för att boken ska vara ihågkommen :) 

Lillskruttan då? Hon hänger i ärlighetens namn med lite mer än vad som är bara för hennes skull... Men hon verkar må gott och är en viljestark och vältalig snart treåring. Just nu är hon i en total Bamsefas,  Bamsetidningar i långa rader ska det vara allra helst - när hon inte leker intensiva fantasi- och buslekar och pratar öronen av oss. 

Idag njuter jag alltså av en dos självgodhet och av att vara en ganska nöjd och glad mamma till min finingar.  

något för mig själv eller åter till grunden i livetJag har rört på mig. Promenerat under en del av mellanbarnets träning (bildbevis ovan). Bjudit upp min make till en bugg i köket, jag iklädd raggsockor, underställ och mössfrisyr.

Jag har talat om för livet att jag behöver återgå till de enkla grunderna för att stå stadigt. Mat, sömn, rörelse och gemenskap. Jobb förstås.

Jag har vårdat utvalda delar av kroppen. Givit ansiktet en skrubb, ansat och smörjt och dessutom fotbadat, filat och klippt. 

Mår gott av detta när själen ropar efter lite extra omvårdnad. Ska (strax) unna mig en stunds sömn. (Vanor är svåra att bryta...)


Lov och förbannelse

Tänk dig en människa
Helt vanlig men förstås unik
Förvrängd av ensamhet -
Svarta ögon i obotlig tragik

Livet glimtar in 
Människan blir synlig i som litenhet
Lämnar glada spår och fina yngel
Tillit spirar sakta

Växer på bredden och i själen
Hoppfullhet i vågmaskin
Men skavet av skorpan vill inte läka ut 
Plötsligt öppet och blödande för ingen människa att se

Plåster och droppar lindrar hjälpligt
Se och synas i plågad tröst
Kasta hemligheten på gågatan i tillfällig frid
Löjl av rang i evighet

Låtsad tillit funkar som en kappa
Sältad och tränad till sanning uppstår
Varsågod och ät!
vakna till snuva och snö

Så vaknar vi till ett snölandskap. Äntligen, äntligen, äntligen! Tyvärr blir det ingen utelek för lillskruttan som är förkyld och lite febrig. Vi avbeställer den snuvan direkt.

Så här sovs och vaknas det i familjen S en (nästan) vanlig onsdag. 

Till detta - ovanliga!
välkommen vinter - hejdå jul!
Nu sitter vi här med mosiga kinder, filtar, brasa och lite trötta ögonlock. Första riktiga vinterdagen och dessutom med gott hopp om att det kommer fler! Jag gläds och fröjdas uti bandy- och pulkaland! 


Pojkarna har idag utkämpat sammanlagt fem matcher för Villa på varsitt håll. Vinst i varenda en av dem är ju mycket sällsynt men makalöst kul! Verkligt bra lagspel på den front jag var idag, Alfreds P12b Villa röd var jätteduktiga! Lillskruttan slapp frysa de timmarna och njöt istället av farmor och farfars omvårdnad. 


Klockan fem i tre parkerade tre i familjen hemmavid. Fem minuter innan Knutsdansen började i Skeby. Med nästan språngmarsch hann vi dit. Övriga två dök upp lagom till korv med bröd, saft och kaka. Bandyspelarna var dock tömda på energi och frös för mycket för att invänta tomtens sista visit. Som tur var kunde lillasyster bära hem tre påsar med gott!


Varmt välkommen vintertid!grubbel skapar trubbel - ge mig ett par hängslen för skråen!

Det är en förbannad konst att inte krångla till det för sig. Särskilt att inte göra det i onödan. Varför njuta av okomplicerade relationer när man istället kan gå och grubbla och lida lite lagom? Och fortsätta att låta tilliten skaka omkring runt knäskålarna. Borde kanske testa hängslen från knäna och inte någonsin släppa på dem? Låta enkelheten släppas fri?

grillat, glögg och goa skrutt!
Vi avrundade ledigheten igår med korv- och köttbullsgrillning. Aktade oss noga för vargarna i Skebyskogen förstås.

Om aftonen fick Alma göra sitt premiärbesök i Skebykyrkan. Mitt kyrkobesök/sockengillets glöggservering och makens Villamatch sammanföll så lillskruttan fick leka sig igenom en halvtimmes körsång, predikan och bön. Hon gillade inte mina diskreta hyssjanden: "man får väl inte bara vara tyst!" och tyckte att någon i kören var konstig (oklart vem och bra att vi satt nästan längst bak), upprepade nåt ord här och var under predikan och lekte (som vanligt!) underbara och pratsamma fantasilekar med det som fanns till hands. Mysig liten tygpåse med leksaker som vi fick låna!

Himla bra att hon fick se insidan av kyrkan - faktiskt exakt en halvtimme före makens premiärbesök - OCH himla bra att maken kunde svänga förbi och hämta henne efter Villas förlust innan modern blivit helt genomsvettig.

Så startade jag förresten dagen, genomsvettig alltså. Väckarklockan ringde högst olämpligt, två timmar för tidigt. Vi är ju vana att sova till åtta eller nio nu. Imorgon laddar vi för skolstart och helt vanlig vardag resten av veckan. Det är inte så tokigt faktiskt med matplanering och logistik fixad ;)

Mammahjärtat gladdes särskilt över detta ikväll. En storebror som läste Bamse för lillasyster och en mellanbror som också passade på att krypa intill. 

 
Hoppsan, midnatt igen. Ledigheten har inte bara medfört goda vanor. Natti, natti!


fångad i EngelsforsHär är jag fången. I del tre i serien om Engelsfors. Skulle helst vilja pausa föräldraskap och hushållssysslor och bara försjunka i åttahundra sidor häxor, apokalyps, ungdomskärlek och gränsland.

RSS 2.0