ok, det vackra med hösten då...

allra vackraste med hösten...

styrka

utförsbacke

kavalkad
av
forsar

häcklande
rusk

tyngdlös
mot
blyklump

nedgrusad
till
oigenkännlighet

tillrättalagd

aldrig
mer

stormstyrka
utan
avbrottsvart

önska
livet
ur

tung
sinnet

svart
heten

allena
hålet

höst
jävelnen lånad bild


budget-blott

Jag planerar oktober månads budget. I vår familj kräver ekonomin planering eftersom lönerna inte är det som gör oss rika (vi är dock rika på plommon, underbara barn och kattsand lite här och var...). Men om jag får säga det själv (nu säger jag det!) så är vi fantastiska på att spara och hushålla. Lyxfällan kommer inte att behöva besöka vårt hem. Så för den som är intresserad så ser budgeten ut som följer:

Status nu:

IN
levakonto 7.475
lönekonto 6.217
räkningskonto 14.000 + ca 6.000

UT
räkningar 13.148                                                    

UT
storhandlingar 4.500
gå-bort-present 150
30-årspresent 300
kläder 500
klippning 450
träningskort 1000
bilbesiktning+oljebyte 1000
sthlm-resor-mat 900
bowlingkväll 390
scouter 250
fotboll 150  
gympa 200
höstpynt 200
fokusprenumeration 575
något annat kul 600
mysbyxor 250
busskort 100
fiskeresa 350

= 11.815
ger knappt 2.000 över till andra lasterVintershoppingen är redan avklarad idag och barnen är lyckliga barn i tjocka kläder. Pelle fyndade dessutom skridskor och hockeyhjälm med visir för totalt 95 kronor (samma hjälm på rea för 600 kronor i sportaffären!)

Jag skulle nog tycka att det var en rätt ointressant läsning på någon annans blogg så ursäkta detta lätt fåniga inlägg. Men jag tycker att ekonomi är intressant och psykologin bakom ännu mer intressant. Därför ser jag gärna  på den lyxiga fällan när det blir tillfälle. Filosofen säger faktiskt att ekonomi är inte bara ekonomi - allt har ett djup. Utom möjligtvis de medverkande i programmet (i alla fall vissa program).

Nu ska jag gå och dricka ett glas öl eller vin som också fick plats i budgeten men som inte finns med här eftersom det redan är betalt. För er som undrar om detta är alla våra slantar så kan jag lugna med att det finns ett fint litet sparkonto, lite fonder, spar till barnen och pensionen samt några vackra huslån och studielån på den andra sidan.
Och budgeten ÄR detaljerad men kommer vid uppföljningen (som jag inte gör) inte att se ut som ovan men har skapat en känsla för hur vidlyftiga vi kan vara den här månaden.

Vi dejtade förresten Lars Kristerz igår och jag har träningsvärk i rätt intressanta delar av kroppen idag.

Trevlig lördagkväll!

usel

att säga nej
till att stryka sin son på ryggen
och må bra ändå?

en utopi

men med lite träning
kanske
det inte är en dödssynd.

eller så måste man för att inte vara
usel och förkastlig

Lars Kristerz

Lars Kristerz, here we come! Kanske i alla fall. Pelle och jag ska göra någon vuxennöjessak imorgon. Hmm, hur låter det egentligen? Det jag menar är egen vuxen tid tillsammans. Det blir sällan men är ack så nödvändigt. Vi tackar den goa farmodern. Kanske svingar vi våra lurviga, eller för min del stubbiga, till Lars Kristerz. Jag känner förresten nästan en i gruppen eftersom släkten kommer från strax norr om Älvdalen och vi tidigare dansat till hans bugglåter i Brunnsbergs lilla bystuga. Nästan betyder att jag just nu inte riktigt minns vad han heter... Det var förresten en upplevelse av stora mått. Man kan säga att kvällen byggdes upp kring en happening klockan elva. Alla på dragkampsföreningens fest jublade när happeningen nämndes från scenen då och då och stämningen höjdes allt mer... Så prick klockan elva så bröt det totala jublet ut! Ni skulle knappt tro mig. Som om alla väntat på en superartist, typ Michael Jackson. Happeningen var ett faktum - låten alla väntat på - Skomakar-Anton! Pelle och jag som är halvutbölingar trodde knappt våra ögon. Men vad vi skrattade och dansade.... Kanske kan vi önska Skomakar-Anton imorgon? Men jag antar att Lidköpingsborna inte riktigt fattar grejen...


kärlek nu igen

när stillheten råder 
växer kärleken
till ett oändligt muller

fyller hjärtat
alla rum
i vårt lilla hus

strålar genom
skorstenen
slingrande kärlek

söker sig till
andra hjärtan
som också fylls

tills vi alla är
nådda sedda
älskade berörda

mina skogsmullar

               

Fabulöst svårt att fotografera utan att använda den lilla gröna. Men skam den som ger sig.

älskad

plötsligt
når
kärleken
hjärtat

du
är

nytt

vacker
skön
älskad

håller
evigheten
intill
amen

rallykyrkocrossval

Jag har breddat mitt sinne idag. Har besökt SM i rallycross! Tyckte dessutom att det var kul! Bidragande faktor givetvis det underbara sensommarvädret i september Men även om man bortser från solen var upplevelsen i sig trevlig. Många glada människor, en urfånig men just därför underhållande speaker som talade välbekant bergslagsmål, bilknuffar, dammoln och spänning på tävlingsbanan. Och häftiga motorljud! Jag tror knappt att det är jag som skriver det här. Jag gillar ju inte alls motorsport - egentligen... Men live var det riktigt riktigt skoj får jag erkänna, lite av folkfest. Det här blogginlägget måste betyda att jag är en fantastiskt öppensinnad person, eller hur?!

Imorgon ska jag utöva min demokratiska skyldighet och gå och rösta. I kyrkovalet. Jag har faktiskt läst lite om nomineringsgrupperna - tror jag det heter. Och bestämt mig för det gamla vanliga partiet. Kan i ärlighetens namn inte minnas om jag tidigare röstat i kyrkovalet men denna gången ska det i alla fall ske. Det passar ju ändå rätt bra eftersom jag passerar pastoratsgården när jag ska lämna sonen på kalas hos en kompis... Nej, faktiskt tycker jag att det är viktigt. Är jag medlem och har rösträtt tycker jag att jag är skyldig att använda den. Vem vet vilka som annars använder den istället och till vad?

Så denna helg innefattar - kanske - två för mig helt nya ting. Rallycross och kyrkoval.

farmorglädje

Imorgon kommer en blivande farmor för att köpa vår gamla fina barnvagn. Det var ett underbart roligt samtal när hon ringde tidigare ikväll. Hon lät så himla glad när jag svarade och sa först bara ett innerligt glatt och varmt HEJ. Så började hon berätta med den varmast och gladaste röst man kan föreställa sig:

-Jag ska bli farmor i januari! Och så bor jag på landet och så var det såå roligt för jag fick syn på din annons. Och så stod det ju där att den kunde passa som extravagn hos en farmor. Så nu undrar jag - finns den kvar?

Kanske inte exakt återgett men jag blev riktigt glad för den här okända människans skull. Hon kände sån lycka över att snart bli farmor och ville ordna och fixa inför detta och även om jag inte har en aning om hur den trevliga rösten ser ut kan jag riktigt se henne framför mig när hon drar runt sitt barnbarn i barnvagnen vid sitt hus på landet. Härligt! Så om min något skyltlösa vägbeskrivning landade så är vi befriade från en barnvagn i morgon vid lunchtid. Återstår bara två! Och man kan väl inte räkna med att få dem sålda innan annonsen är ute?Så gott som såld = 
reskassan påbörjad!

bländande prioritering

Nu har jag börjat min fotokurs! Snart kommer jag att behärska bländare, sluttider, ISO-tal och färgrymd med glans. Jag får dock erkänna att hjärnan kändes väldigt trög igår kväll då den ansträngde sig för att sortera in begreppen på lämplig plats. Ser mycket fram emot att ta de där riktigt bra bilderna. Ser fram emot att bättre förstå tekniken bakom också faktiskt. Och trevligt med en ny grupp människor som är intresserade av samma sak och som också verkar vara lite sådär lagom tröga på att sortera in de nya begreppen. Nu borde jag givetvis lägga upp några av mina första halvmanuella bilder men det är lite för sent att ladda tycker jag så det får bli en annan tidpunkt.

Jag har insett att det inte bara är arbetet som behöver prioriteras ordentligt. Även den övriga tillvaron med alla sina krav. Utifrån eller inifrån kommande. Som kvinna finns det särskilt mycket att leva upp till. Gamla husmorsideal som ligger och skräpar omkring i bullbak och saftning och mat från grunden. Nyare ideal i form av LCHF-kost, mindfulness, uppdaterad blogg och karriär. Kombineras med den ständigt närvarande och självkänsleskapande mamman. Som dessutom håller sig i trim i kropp och hår och klädsel. Och utvecklar sig själv och har fritidsintressen och många vänner och ett fantastiskt snyggt inrett hem. Rättså kulturell och kulinarisk och med en underbar kärleksrelation till sin partner. Det är faktiskt svårare att välja bort bland de här idealen än att välja bort arbetsuppgifter på jobbet. Även om man givetvis i praktiken väljer - och väljer bort - eftersom ekvationen inte går ihop (annat än för några få undermänniskor...) så skaver det av obekvämhet någonstans. Jag tror att botet är att verkligen välja medvetet och uttalat och kanske nedskrivet. Kanske har alla kloka kvinnor redan insett detta? I sådana fall står jag här som idiot med alla mina krav och ideal men känner tacksamhet för insikten att blogg och facebook också kan stressa. Hur kul det än är.

Har inte börjat prioriteringen än och tänker inte vara ensam om den i vår lilla fina familj (jaha, då var det dags för henne att försöka styra och ställa lite i tillvaron nu igen...). Jag var förresten så löjligt stolt över min man idag när vi var på första föräldramötet i skolan. Han är riktigt fin min man.

så här lagar du det mjuka på handtaget till barnvagnen

Jag har påbörjat processen mot att avsluta småbarnsperioden i mitt liv. Det innebär barniga saker till försäljning - snart. Stoltheten lyste om mig en stund idag då jag lagade plast- eller gummimaterialet som utgör det mjuka på handtaget till barnvagnen. Så här gick det till:

1. Först skrapade jag bort allt gammalt lim med kniv och rakblad
2. Sedan tvättade jag med lite lacknafta 
3. Rubbade därefter ytan med sandpapper för bättre fäste.
4. Skar till den lossade delen så att den passade (hyfsat bra) på den ursprungliga platsen.
5. Blandade sedan ett tvåkomponentslim
6. Jag strök på limmet 
7. Lindade slutligen det limmade objektet med ett blått hopprep.

Det håller än så länge! Detta arbete föregicks av ett väldigt letande efter diverse verktyg. Men i framtiden ska det inte behövas nåt letande efter verktyg eftersom jag kommer att vinna en garageinredning i tidningen vi i villa. (Med rätt prylar upplöses all eventuell slarvighet i familjen som jag förstår det...) Känner redan nu att vi ligger bra till i tävlingen - poesi går väl alltid hem?

Åter till det ursprungliga - processen för att avsluta småbarnperioden. Idag ringde en person på barnvagnen. Mitt ärliga jag var då tvungen att ringa tillbaka en stund senare och berätta om dess skavanker. Hon ville då inte längre komma och se på den. Pust vad folk är lata nuförtiden, det var ju hur lätt som helst att laga (se ovan). Nu är småskavankerna snart helt åtgärdade så nästa gång ska inte mitt ärliga jag kunna tvinga mig till att ringa tillbaka och avskräcka potentiella köpare.

Den goda tanken är att slantarna som inbringas ska bli ett MÄKTIGT tillskott i reskassan - typ på några hundra...

Go´natt!


vackra vita hem

Idag övervägde jag att som kontrast till alla vita-vackra-hem-blogg-bilder fotografera och lägga upp bilder från vårt hem. Jag började fota men blev inte riktigt nöjd med ljuset och tänkte sedan att de-med-vackra-hem-bloggarna kanske tar illa upp. Fast jag tror å andra sidan inte att de läser min lilla blogg som ju dessutom innehåller alldeles för få bilder på det stora hela. Ja, nu blev det ju inga bilder alls men de bilder som kunde blivit av skulle inte varit så smickrande för människorna som bor i huset heller. Men en fin kontrast! 
Ibland så tror jag knappt att de-vackra-hus-bloggarna finns i verkligheten. Vem lever i hemmen? Eller är de bara utställningsobjekt? Jag är egentligen ganska avundsjuk på det där fantastiskt vita och snygga som jag faktiskt skulle må bra av att ha som ni nog förstår... Men med barn och arbete och trädgård och för dålig disciplin får jag nöja mig med det som är. Ibland fint och ordnat men för det mesta rörigt och halvstädat och halvrenoverat. Men jag älskar faktiskt vårt hus så en dag när det är välstädat och kanske lite mer renoverat kanske jag går med i vackra-vita-hus-idyll-blogg-gänget. Fast riktigt så vitt blir det aldrig.


samvete säljes

Mitt samvete borde gömmas i en byrålåda.
Det tror att det måste skrika för att jag städat och tvättat och suttit en stund vid datorn.
När möjligheten finns att UMGÅS kvalitetstid med EN son under flera timmar.
Han har spelat Myror i brallan och sitter nu nöjt och lyssnar på Nils Karlsson Pyssling.

Säljes: samvete till högstbjudande - extra bra pris till dig som är diktator eller liknande.

nyckelbarn

Kvällen avslutas med letande efter nyckeln till Axels rum. Modell äldre till spegeldörr. Pappan, Alfred och Axel letar och letar och Alfred kommer ner till mig som precis avslutat gräsklippningen. Han ser allvarlig och viktig ut:

- Vi letar efter nyckeln till Axels dörr och jag tror att det kan vara så att den har ramlat ner på golvet och då kanske jag har tagit upp den och lagt den på nåt bra ställe men nu vet jag nog inte vilket bra ställe som det var. 

Detta är en viktig teori. Inte alldeles säkert sann men det kan ha varit så det gått till och teorier är mycket viktiga att ha förstår jag av hela hans hållning. Det är ett mycket viktigt uppdrag att försöka komma på vart den försvunna nyckeln tagit vägen. Sökningen fortgår. Och jag har ingen aning om vart det bra stället fanns men plötsligt har övriga familjen funnit nyckeln och stoltheten är mäkta stor när barnen meddelar mig detta.

Nycklar är viktiga ting för den som inte redan visste.


dröm till verklighet

Hur lyfter man ett sömningt vrak ur dvala? Frukost hjälpte inte. Kanske nån formulering kan hjälpa en semesterfirare? Jag längtar så efter det där perfekta hemmet eller snarare ett hem i perfekt ordning. Och vackert fyllt av underbara rogivande detaljer. Men min energi räcker inte till att skapa det. Kanske för att så mycket energi i mitt liv läggs på att tänka. Och de stora filosofernas tankar bleknar... Ja, ja. Någon gång förvandlas tankarna i sanningens namn också till handling. Vi har till exempel bokat och betalt familjens första höst/vinterresa till ett chartrigt Lanzarote! Jag ser så mycket fram emot den resan och håller tummarna för att vi ska vara friska när avresan ska stå i månadsskiftet november-december. Fram till dess: d-vitamin, ljusterapi, träning och det där rogivande hemmet. Och när vi blivit ekonomiskt oberoende, ett andra hem på den soliga sidan av jordklotet dit vi flyr någon gång i början av september, allra senast till förfärliga november. Om det finns några själar som kan tala om hur ni ger senhösten lyster, snälla dela med er!


kräftskiva önskas

Jag skulle mycket hellre vara på en rolig kräftskiva och sjunga och dricka god öl och en och annan snaps och känna mig uppsnofsad än att sitta här i jeans och målartröja och fleece med otvättat hår och rättså nyskurade toaletter och en nytvättad barnvagn till salu på blocket. Alltså - en häftigare lördag en såhär tack! Pelle frågar just om jag vill komma och äta ckoklad. Jag svarar ja för det passar rätt bra till det otvättade håret känner jag. Nu avslutar jag det här tycka-synd-om-mig-själv-inlägget och tar tag i livsformen imorgon igen.

ny timme

Jag ska ha en hel veckas semester och har inte planerat alls. Jag är mäkta stolt över att försöka tillämpa principen - oj nu har jag en ny timme! Faktisk rätt skön känsla att känna att en hel vecka ligger (nästan) helt öppen för infall. Goder helg!


torne träsk

Tack MORA TRÄSK för fredagsunderhållningen! (Axel: "kan vi få se på torne träsk?" Alfred inför varje sång: "den här är bra!") Bättre familjenöje finns inte...

http://video.passagen.se/v/mora_trask_lilla_olle.action

Håll till godo!

litenhet

när litenheten
växer 
vill jag
ta stryptag

önskar den
till en
mörk håla
i urberget

men om
man klappar
den

till och med
pratar
mjukt

kanske den
nöjer sig

med
att
vara
just
liten


grattis - minns du?

grattis
min älskade
till alla 
trettiosju åren

- de klär dig!

vill också gratta dig till:

tre år 
med drömhuset...

fem år
som äkta make

sex och fyra år
med världens finaste barn!

tretton och ett halvt års
kärlek
med mig

Vad gjorde vi egentligen mellan tretton o ett halvt och sex år? Minns du? Jag har ingen aning. Men det är roligt att försöka: studentfester o shots, du o din gitarr, jag o mina tarotkort, vuxensemester i lånad husbil, makrigialos strand på natten, fjällvandring med härligt tunga säckar, glass i största lass, bugg o (försök till) annan dans, flyttlass gånger tre eller fyra, nykärhet och fantastisk vänskap. Fokus på det goda!

När vi blir gungstolsgungande varelser vill jag att vi ska se tillbaka på våra liv med tacksamhet och glädje över att vi gjort det vi ville med våra liv. Och man kan verkligen fundera på om jag är inne i en medelålderskris... Eller om det är den vanliga filosofiska ådran som slår sig fram.

grattis i alla fall älskade du!

RSS 2.0